Pakai tudung nampak CANTIK.

hey yo..Salam.
pakai tudung kena ada caranya kan? keke
kan kan? eh. eventho aku n bukannya memakai hijab masih. tapi nti, one day.:)
im muslim, and im proud. hihi(ketawa sopan)~~

sekarang aku tgk ni kan, ramai sangat stylenya. betul. aku xtipu.. lilit sana, lilit sini, style kemas punya, style messymessy punya. ouww.. ada yang pakai tudung bawal,shawl,tdg style masuk trus(selalu i named it tudung orang tua. keke)..

tapi ya, sejujurnya. orang pakai tudung nampak cantik dan sopan. i like it...

tapi kita kena pakai ada caranya.. kan pakai hijab ni untuk menutup aurat. tapi sekarang ramai pakai tudung ni, pakai baju ketatketat,pakai sendatsendat. menampakkan bentul PANTAT, bentuk BOOBS..
okk wordless plish :D


ini dia cara pakai tdung yang cantik di sebelah kanan model kita(hihi)
dan di sebelah kiri cara pemakaian orang yang mungkin uptodate la.
kekekke ~ tapi aku ni, bukan la mau mengata apa.tapi ya la. cuma mata ni xsenang kalaukalau tengok orang pakai tudung tapi pakai baju fit. kan. 

tapi jawapannya, kubur memasing juga kan :) jyeahh.

bengong! 
haha
sepa cewek ni? cewek sepa ni? grr* 

but, lupakan saja dia. dia masih muda. LOL,

ehh.. here!!!!!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

hey look look! it's me. im wearing hijab.LOL
muka aku besar? besar macam lobang hidong dikau. kekeke..
aku suka pakai shwal. suka sangat-sangat :)
ceh kenon. aku pakai tudung saji sejeww you. hLOL


ow jyeahh! aku dengan kawan aku a.k.a my sdara.
rohaizah. cantik? :D nak no fone?
o14 tekan tekan xdapat. ok lawak bodo!Di sini aku selitkan lagi cara pemakaian yang fefaling terkini..

dingg! start...

1.Tudung 'Mickey Mouse'
-Pemakaian tudung yang hanya menutup bahagian rambut dan kepala tanpa menutup kedua-dua telinga.Barangkali untuk menunjukkan subang atau apa-apa perhiasan. Pemakaian yang lebih teruk ialah apabila tudung tersebut dililit sehingga menampakkan leher.

2.Tudung Lilit
-Jenis tudung ini jika dilihat telah menutup keseluruhan kepala termasuk telinga tetapi tidak dilabuhkan menutup dada dan hanya dililitkan di leher sahaja.Kriteria menutup dada tidak dipenuhi seolah-olah ingin menayangkan kurniaan yang tidak diberikan kepada kaum lelaki.

3.Tudung 'See Through' 
-Salah satu jenis tudung yang popular ini banyak dilihat di merata tempat,kain tudung yang nipis menampakkan leher dan telinga walaupun telah menutup lengkap.Lebih teruk jika tidak memakai anak tudung kerana ianya seperti tiada beza dengan mereka yang tidak bertudung.

4.Tudung Jambul
-Pemakaian jenis ini banyak dipromosikan dalam drama-drama Melayu yakni menutup separuh rambut di bahagian belakang dengan membiarkan yang depannya tersembul keluar seperti jambul unta. (Cara Pemakaian Ini Sering Digunakan Di Kalangan Isteri Menteri)

5.Tudung 'Singlet'
-Tudung yang sempurna tetapi dengan hanya memakai lengan pendek menyebabkan aurat dan lain-lain perhiasan yang sepatutnya ditutup daripada menjadi tatapan umum.Tiada kelongaran hukum tentang penutupan aurat di kawasan awam hatta hanya untuk bersukan.

Tap into a fun new experience

6.Tudung Saji
-Sekejap pakai,sekejap tidak.Tudung atau lebih tepat dikatakan selendang yang hanya menjadi perhiasan leher.
Boleh dilihat di kenduri-kenduri kematian yang mana selendang tersebut akan turun dan naik diangkat si pemakai seolah-olah menjadikannya seperti tudung mengikut keperluan situasi.

Inilah serba sedikit pemakaian tudung yang kurang sempurna dan perlu diperbetulkan bagi menepati roh syariat yang sebenar sekaligus menggapai hikmah disebalik penetapan kewajiban menutup aurat. Sesungguhnya Rasulullah telah bersabda :
"Pada akhir umatku nanti akan ada wanita-wanita yang berpakain namun (hakikatnya) telanjang. Di atas kepala mereka seperti pundak unta. Kutuklah mereka karena sebenarnya mereka adalah kaum wanita yang terkutuk."(At-Thabrani Al-Mujamusshaghir : 232)

HUHU.. aku masih di tahap no 6. =='

Billion Dollar Baby

No comments:

Post a Comment